4-9 Şubat 2019.Akdeniz’de beklenen sıra dışı bir fırtına..




Nasıl başlamalı bilmem ama sebze meyve fiyatları yine artacak diyelim. 
Nedeni de Şubatın ilk haftasında (4-9 Şubat)Akdeniz’de beklenen sıra dışı bir fırtına. Alışmışız lodos fırtınalarına, yani güneybatıdan gelen hava akımlarına. Bu sefer tam doğudan esecek (Gündoğusu ve keşişleme). 

Her ne kadar ilk başlarda bizim kıyılara teğet geçecek gibi görünse de asıl problem rüzgar atılımlarında. Bu sert rüzgarlar Pazartesi akşamı kendini Silifke’de Anamur’da Finike’de Demre’de Bodrum’da hissettirecek. Salı günü de aynı bölgelerde ve Bodrum Çeşme kıyı kesimlerinde de gündoğusu keşişleme rüzgarları etkili. Antalya körfezi korumada kaldığı için şimdilik rahat. 

Salı gece yarısı ve Çarşamba ise işler değişecek ve bu sefer Antalya körfezi batı sahilleri Kemer sert rüzgarlar almaya başlayacak. Bodrum, Marmaris, Didim, Çeşme fırtınanın etkisi altına girecek. Çarşamba günü Ege sahilleri güneyden esen sert bildik lodos rüzgarları ile karşılaşırken Antalya körfezi batısı Finike Fethiye arası sert keşişleme fırtınası altında kalacak. 
Çarşamba ve Perşembe Kumluca bölgesi seraları sert keşişleme (Güneydoğulu) rüzgarlar ile sürekli döğülecek. Kemer Tekirova sahil kesiminde kıyı kenar çigisini ihlal eden her ne var ise bu çizginin hayali bir çizgi olmadığını görecek. Buralardaki turistik tesislerin kıyıda her neleri var ise toparlamaları için önlerinde sadece birkaç günleri var. Perşembe akşamı da Antalya şehri bu fırtınanın etkisi altına girecek. Yağışlar Salı gününden itibaren Çanakkale Antalya hattı ve batısında. Çarşamba günü Fethiye Finike arasında çok etkili yağışlar beklenmekte. Tüm Akdeniz sahil kesiminde de yağışlar olacak ama Antalya Muğla sahil kesimi çok daha fazla yağış alacak. Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belli ve şimdiki beklentiler Perşembe günü için Finike bölgesinde iç açıcı manzaralar yaratmamakta. Umarız modellerin yanılgısıdır ama gerçekleşir ise sera falan bırakmaz gibi görünür. Güvenli liman olan Adrasan da barınmak imkansız olacak. Gündoğusu keşişleme fırtına ve 4 metrelik dalgalar ile şaka olmaz.
7 Şubat Perşembe için Finike Kemer Antalya hattında çok aşırı yağış fırtına ne ararsanız var gibi. Perşembe günü dalgalar Beş Adalar’dan Manavgat’a kadar sahil kesiminde 2-3 metrelik dalgalar yaratacak. Haftanın geri kalan günlerinde de aynı bölgede yağış, yağış ve de yağış beklenmekte. Yani baraj kapaklarını açıp gelecek suya yer açmak için gün bugün yarın.. sebze meyve fiyatlarından şikayet etmeyin bunlar fiyatların düşük olduğu günler..
Umarım her bir tahminim yanılgıdır ve inşallah hiç biri tutmaz..

Ahmet Celal SAYDAM Facebook sayfasından alınmıştır..










Yazar

Çiğdem Tepecik

Yazara ilişkin bilgilere, "Biz Kimiz" kısmından ulaşabilirsiniz..

0 yorum :